Francija - april, 2013


Na povabilo francoskega organizatorja, društva ATSO (Association des travailleurs slovenes d'origine), je oktet Zven od 26. do 28. aprila 2013 v kraju Aumetz v francoski pokrajini Loreni (Lorraine) sodeloval na drugem festivalu Mines en Choeurs amaterskih pevskih zborov, ki gojijo ljudsko pesem, predvsem s folklorno ali planinsko vsebino.

Društvo ATSO je v letu 2011 praznovalo 85. obletnico in je najstarejše slovensko društvo v Franciji. Ustanovili so ga naši izseljenci na delu v tamkajšnjih rudnikih železove rude, ki so zdaj praktično vsi že zaprti.

Mednarodni del festivala, kamor vabijo zbore iz sosednjih držav (Nemčije, Belgije in Luksemburga), zaradi italijanskih korenin trenutnega tajnika društva in prizadevnega organizatorja Jean-Paula Nervija pa tudi iz Italije in glede na slovenski izvor društva seveda iz Slovenije, je vključeval dva koncerta: v cerkvi Sv. Gorgona v Aumetzu in naslednji večer v bližnjem trgu Piennes.

Poleg okteta Zven in domačega moškega zbora (ki deluje že od leta 1971 in ga zdaj vodi André Kogovšek), sta se predstavila še mešani zbor Coralita Viucese iz piemontskega mesteca Viu blizu Torina in 70-članski (!) moški zbor "la Royale Malmedienne" iz belgijskega mesta Malmedy, ki je na družabnem srečanju gostujočih zborov po prvem koncertnem večeru pripravil pravcati pustni karneval.

Cilji festivala Mines en Choeurs (dobesedno: rudniki v zborih) so "prizadevanje za občestvo različnih kultur, spodbujanje spoštovanja in občudovanja različnosti, uresničevanje sožitja, medsebojnih izmenjav in prijateljskih vezi, ki presegajo vsakršne delitve in vse meje." O tem, da ti visoki cilji niso le na papirju, so nas člane okteta Zven prepričali ne le izjemno prijazen sprejem in gostoljubje, temveč nedeljena pozornost do vseh sodelujočih in prijateljsko vzdušje, ki so ga med nami gojili naši gostitelji iz slovenske skupnosti in njihovi prijatelji.

Fotografije